ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 155 din 21 noiembrie 2001-privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân


22/06/2017 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Legislatie


ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 155 din 21 noiembrie 2001
privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân
Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 794 din 13 decembrie 2001

 

În temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constituţia României,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.
Art. 1
Consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale au obligaţia de a înfiinţa, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.
Art. 2
(1) Consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale au obligaţia de a amenaja din fonduri proprii, în funcţie de necesităţi, în condiţiile prevăzute în anexa nr. 1, adăposturi pentru câinii fără stăpân, respectiv pentru acei câini care circulă liberi, fără însoţitor, în locuri publice.
(2) Consiliile locale au obligaţia de a încadra în serviciile înfiinţate potrivit art. 1 cel puţin un medic veterinar şi cel puţin un tehnician veterinar pentru evidenţa, supravegherea, asistenţa medicală veterinară şi efectuarea unor acţiuni sanitare veterinare prevăzute de legislaţia sanitară veterinară.
(3) În cazul în care este posibil, serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi concesionate potrivit reglementărilor legale în vigoare.
Art. 3
(1) În adăposturile ce aparţin asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor pot fi cazaţi câini fără stăpân numai după sterilizare, vaccinare antirabică şi tatuare.
(2) Adăposturile prevăzute la alin. (1) trebuie să aibă asigurată, prin contract, asistenţă medicală veterinară.
Art. 4
Câinii fără stăpân vor fi capturaţi şi transportaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, unde vor fi cazaţi o perioadă de până la 7 zile, cu respectarea normelor prevăzute în anexele nr. 1 şi 2.
Art. 5
(1) După examinarea lor de medicul veterinar, câinii fără stăpân care sunt agresivi, bolnavi cronici şi incurabili vor fi eutanasiaţi imediat ce au fost aduşi în adăposturi, cu respectarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
(2) Eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide, nedureroase, a câinilor bătrâni sau bolnavi ori care nu au fost revendicaţi sau adoptaţi în condiţiile şi în termenele stabilite prin prezenta ordonanţă de urgenţă.
Art. 6
(1) Eutanasierea câinilor se va face numai de medicii veterinari care posedă atestatul de liberă practică eliberat de Colegiul medicilor veterinari, conform prevederilor cuprinse în anexa nr. 3.
(2) Se interzice uciderea câinilor de către alte persoane sau prin alte metode decât cele prevăzute în anexa nr. 3.
Art. 7
(1) În situaţia în care, după expirarea termenului de cazare prevăzut la art. 4, câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia vor fi eutanasiaţi.
(2) În perioada de cazare a câinilor în adăposturi se rezolvă cu prioritate cererile de revendicare a câinilor.
(3) Câinii nerevendicaţi pot fi adoptaţi şi de către centrele de adopţie special amenajate şi organizate în acest scop.
Art. 8
(1) Încredinţarea câinilor revendicaţi sau ceruţi spre adopţie se face numai după ce aceştia au fost sterilizaţi, vaccinaţi antirabic, deparazitaţi şi identificaţi prin cele două metode concomitente: tatuare şi aplicarea zgărzii cu plăcuţă numerotată.
(2) Revendicarea sau adopţia câinilor de către solicitanţi se va face pe baza declaraţiei-angajament, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 4, cu achitarea unei taxe care reprezintă cheltuielile medicale şi de întreţinere, al cărei cuantum se stabileşte prin hotărâre a consiliului local.
Art. 9
Cadavrele animalelor eutanasiate sau colectate de pe străzi vor fi incinerate, interzicându-se folosirea lor pentru obţinerea de piei, grăsimi, carne, făină proteică şi alte produse.
Art. 10
Toate serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân vor ţine registre speciale vizate de medicul veterinar concesionar al activităţii de asistenţă sanitară veterinară, în care se vor menţiona următoarele: data capturării, data şi ora cazării în adăpost, caracteristicile individuale ale animalului, numărul de câini prinşi, revendicaţi, adoptaţi, eutanasiaţi, substanţa utilizată şi numele persoanei care realizează eutanasia, numărul de tatuaj, numărul fişei de adopţie, data vaccinării antirabice, data sterilizării, data predării cadavrelor la societăţile ce vor executa incinerarea, precum şi persoanele care au instrumentat manoperele respective.
Art. 11
Acţiunile de capturare, adăpostire, vaccinare, deparazitare, sterilizare, adopţie şi eutanasie se pot efectua şi în prezenţa reprezentanţilor societăţilor de protecţie a animalelor, în cazul în care aceştia solicită acest lucru, în baza unui program orar prestabilit.
Art. 12
Serviciile pentru gestionarea câinilor fără stăpân la nivel local au obligaţia de a comunica lunar direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi prefecturilor numărul de câini înregistraţi şi numărul de tatuaj. Toate datele vor fi centralizate la nivel naţional de către Agenţia Naţională Sanitară Veterinară.
Art. 13
Se interzice organizarea sau participarea la luptele cu câini şi abandonarea sau inducerea de suferinţe câinilor.
Art. 14
Constituie contravenţii următoarele fapte şi se sancţionează după cum urmează:
a) nerespectarea dispoziţiilor prevăzute la art. 1, art. 2 alin. (1), art. 3, art. 6 alin. (1), art. 7 alin. (2), art. 8 alin. (1), art. 9 şi 10, precum şi a condiţiilor prevăzute în declaraţia-angajament, cu amendă de la 10.000.000 lei la 25.000.000 lei;
b) nerespectarea dispoziţiilor prevăzute la art. 6 alin. (2) şi la art. 13, cu amendă de la 20.000.000 lei la 50.000.000 lei.
Art. 15
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de inspectorii poliţiei sanitare veterinare.
Art. 16
Contravenţiilor prevăzute la art. 14 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
Art. 17
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă.

PRIM-MINISTRU
Adrian Năstase

Contrasemnează:
————————
Ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor, Ilie Sârbu
Ministrul administraţiei publice, Octav Cozmâncă

Bucureşti, 21 noiembrie 2001.
Nr. 155.

 

ANEXA Nr. 1

CONDIŢII MINIME
pentru funcţionarea unui adăpost pentru câini

A. Cazarea animalelor
1. Animalele trebuie să fie separate pentru a se reduce stresul asupra lor şi pentru a controla bolile.
2. Animalele vor fi separate pe următoarele criterii:
a) stare de sănătate;
b) vârstă;
c) sex;
d) grad de agresivitate.
Mamele care alăptează vor fi cazate împreună cu puii.
3. Pardoselile trebuie să fie în pantă, cu scurgerea spre exterior sau în canalizare, pentru a împiedica acumularea apei pe zonele de acces. Pardoselile trebuie să fie făcute din ciment care a fost etanşat şi care poate fi uşor curăţat şi dezinfectat.
4. Pereţii dintre cuşti trebuie să aibă cel puţin 185 cm înălţime şi trebuie să împiedice scurgerea apei şi a dejecţiilor de la o cuşcă la alta.
5. Materialele utilizate pentru pereţii cuştilor pot fi următoarele:
a) cărămidă tencuită şi vopsită;
b) metal încastrat în beton;
c) beton;
d) plasă de sârmă.
6. Deasupra pereţilor despărţitori se pune o plasă de sârmă cu înălţimea de 60 cm.
7. Cuştile exterioare pot fi confecţionate din plasă pe stâlpi metalici sau din lemn.
8. Adăpostul trebuie să aibă drenaj şi instalaţii corespunzătoare pentru depozitarea încărcăturii de deşeuri zilnice. Drenarea existentă la fiecare teren de alergare trebuie să împiedice contaminarea cu urină sau cu fecale a altor terenuri de alergări.
9. Trebuie să existe un control în ceea ce priveşte încălzirea, ventilaţia şi umiditatea corespunzătoare, în vederea asigurării confortului animalelor, personalului şi publicului vizitator.
10. În toate zonele cu cuşti trebuie să existe un mijloc de circulare a aerului fie cu ajutorul ventilatoarelor de evacuare, fie cu ajutorul unor ferestre care să poată fi deschise.
11. Cuştile exterioare trebuie să fie acoperite în mod obligatoriu. Toate terenurile de alergare în aer liber, în cazul în care acestea există, trebuie să fie dotate cu gard şi porţi cu lacăte pentru a împiedica îndepărtarea neautorizată a câinilor.
B. Spaţiile pentru adăpostire şi pentru intervenţii medicale
1. Cuştile individuale trebuie să corespundă următoarelor standarde minime:
a) pentru câinii de talie mare: 120 cm x 160 cm sau 1,92 m2;
b) pentru câinii de talie mijlocie: 110 cm x 148 cm sau 1,92 m2;
c) pentru câinii de talie mică: 91 cm x 122 cm sau 1,10 m2;
d) cuştile comune nu trebuie să adăpostească mai mult de 4 câini pe o suprafaţă de 6,5 m2.
2. Locurile împrejmuite trebuie să aibă următoarele dotări:
a) să existe apă potabilă în permanenţă;
b) vasele de apă să fie curate şi dezinfectate zilnic şi întotdeauna înaintea aducerii unui nou animal în cuşcă;
c) vasele pentru alimentare să fie aşezate astfel încât câinii să nu poată urina sau defeca în ele şi să poată fi curăţate şi dezinfectate uşor;
d) dacă spaţiile nu sunt încălzite, se pun în mod obligatoriu scânduri pentru odihnă şi culcuşuri;
e) pentru culcuşurile câinilor tineri se vor folosi pături, prosoape, cutii de carton, care pot fi curăţate şi dezinfectate uşor.
3. Trebuie să fie asigurat suficient spaţiu pentru ca personalul să lucreze comod.
4. Spaţiul pentru primire trebuie să fie corespunzător acţiunilor de adopţie.
5. Sala pentru eutanasie şi locul de depozitare a cadavrelor nu vor fi accesibile publicului, iar în limita posibilităţilor pentru cadavre se vor folosi saci de plastic.
6. Fiecare adăpost va fi dotat cu o sală de chirurgie sau cu mai multe, în funcţie de capacitate, cu respectarea normelor sanitare veterinare în vigoare. În aceste săli se vor desfăşura intervenţiile chirurgicale de castrare a animalelor, precum şi eutanasierea.
C. Controlul bolilor
1. Zilnic fiecare animal va fi examinat clinic, iar orice eveniment medical va fi înregistrat în fişa individuală şi în registrul central.
2. Examinarea se va face de către medicul veterinar al adăpostului sau în lipsa acestuia, de către tehnicianul veterinar.
3. Se va instrui fiecare membru al personalului să recunoască semnele de boală şi să le aducă la cunoştinţă personalului veterinar.
D. Hrănirea câinilor şi curăţenia adăposturilor
1. Căţeii în vârstă de 6-12 săptămâni vor fi hrăniţi de 3 ori pe zi, iar câinii în vârstă de peste 12 săptămâni până la 12 luni vor fi hrăniţi de două ori pe zi. Câinii peste un an vor fi hrăniţi o dată pe zi.
2. Hrana trebuie să fie întotdeauna proaspătă. Hrana uscată va fi administrată individual şi supravegheat.
3. Toate cuştile, boxele şi spaţiile închise vor fi spălate şi dezinfectate zilnic.
4. Fiecare spaţiu de cazare va fi curăţat şi dezinfectat înainte de intrarea unui nou animal.
5. În timpul curăţeniei se va evita contactul apei sau al dezinfectantului cu animalele.
E. Vehiculele
1. Fiecare adăpost trebuie să aibă unul sau mai multe vehicule pentru transportul câinilor.
2. Vehiculele trebuie să ofere animalelor siguranţă, securitate, protecţie împotriva intemperiilor naturii şi aerisire adecvată. Fiecare animal trebuie să aibă o cuşcă separată, în condiţii speciale fiind acceptate maximum 2 animale. Trebuie să existe o cuşcă separată pentru animalele moarte şi pentru animalele bolnave.
3. Vehiculele trebuie să fie curate şi vizibil marcate cu denumirea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân şi cu numărul de telefon.
4. Vehiculul trebuie să posede următorul echipament: plasă, scară, cuşti metalice sau din fibră de sticlă, instrumente pentru prindere, trusă de prim-ajutor.
5. Şoferii vehiculelor trebuie să fie instruiţi să acorde ajutor animalelor bolnave.
6. Se interzice efectuarea eutanasiei în vehicule de transport pentru câini.

 

ANEXA Nr. 2

NORME
privind capturarea şi transportul câinilor

A. Capturarea câinilor
1. Capturarea câinilor se va face de către personalul angajat al consiliilor locale, care trebuie să fie format din persoane instruite în acest sens.
2. Capturarea câinilor nu se va face prin aplicarea unui tratament brutal. Persoanele care capturează câinii fără stăpân vor fi în mod obligatoriu vaccinate antirabic.
3. Persoanele care capturează câinii vor lucra în echipe de câte doi plus şoferul mijlocului de transport şi vor purta echipament de protecţie adecvat.
4. Personalul calificat poate captura câinii cu crose speciale sau cu plase. Pentru capturarea câinilor se vor folosi crosele speciale formate din tije din aluminiu, având la capăt o buclă care poate să gliseze sau care se poate strânge în jurul gâtului câinelui, pentru a permite persoanei calificate să ţină câinele la distanţă şi să-l poată manipula. Bucla trebuie fixată la lărgimea dorită, pentru a evita strangularea animalului, mecanismul de declanşare rapidă fiind utilizat pentru eliberarea câinelui în caz de urgenţă sau atunci când este pus într-o cuşcă. De asemenea, câinii mai pot fi capturaţi cu ajutorul cuştilor capcană, în care se introduce mâncare şi care sunt dotate cu uşi mobile care cad după intrarea animalului în cuşcă.
5. Câinii foarte agresivi, situaţi în spaţii inaccesibile sau suspecţi de a fi turbaţi, pot fi imobilizaţi cu ajutorul armelor pentru captură cu săgeată care utilizează gazul carbonic comprimat sau cartuşe cu percuţie pentru propulsarea unor seringi sau săgeţi care permit injectarea câinilor cu produse imobilizante.
6. Se vor utiliza hidroclorura de ketamină şi xylazina. Injectarea pe cale intramusculară a celor două produse în asociere este recomandată pentru câini, având un efect rapid, aproximativ 5 minute, şi fiind puţin periculoasă pentru trecători.
7. O altă asociere de produse foarte eficientă – etorfină cu acepromazină – poate fi folosită cu respectarea legislaţiei în vigoare.
8. Armele de captură nu pot fi utilizate pentru capturarea căţeilor, aceştia putând fi răniţi grav.
B. Transportul câinilor
1. Câinii docili pot fi transportaţi până la adăposturi în vehicule închise de tip camionetă. Ei pot fi legaţi cu o lesă de colier, dar în interiorul unei cuşti puse în vehicul. Animalelor li se pot pune şi botniţe din nailon.
2. Se va utiliza un sistem care să reducă la minimum manipularea directă a animalului.
3. Cuştile pentru transportul animalelor trebuie să fie alese în funcţie de talia animalului. Cuşca trebuie să fie întotdeauna mai lungă decât corpul animalului. Aceste cuşti trebuie să fie fabricate din materiale solide pentru a rezista la uzură. Se pot utiliza şi cuşti din material plastic.
4. Vehiculele trebuie să fie bine ventilate şi să protejeze animalele împotriva intemperiilor naturii.

 

ANEXA Nr. 3

EUTANASIEREA CÂINILOR

1. Se recomandă pentru a fi eutanasiate animalele care nu au fost revendicate sau care nu au putut fi adoptate. Eutanasia se recomandă, de asemenea, în cazul animalelor care prezintă comportament foarte agresiv, boli cronice şi boli incurabile.
2. Eutanasierea câinilor se efectuează de către un medic veterinar.
3. Eutanasierea câinilor se realizează numai prin utilizarea barbituricelor – pentobarbital sodic; acesta este disponibil sub trei forme: soluţie sterilă care poate fi utilizată şi ca anastezic, soluţie 20%, nesterilă, specială pentru eutanasie, şi pudră. Administrarea intravenoasă este posibilă numai în cazul în care animalul este contenţionat corespunzător. Dacă aceasta nu este posibilă, injecţia poate fi administrată în cavitatea peritoneală. Barbituricele nu trebuie să fie injectate pe cale intramusculară sau subcutanată. Pentru căţei calea de administrare care se utilizează este cea peritoneală.
4. La animalele nervoase, excitate sau agresive se pot administra tranchilizante ori sedative prin injectarea intramusculară a ketaminei, acepromazinei sau xylazinei. Produsele narcotice pot fi administrate şi pe cale orală.
5. Medicul veterinar este singura persoană care poate avea acces la barbiturice şi care poate decide în privinţa utilizării medicamentelor periculoase.

 

ANEXA Nr. 4

FORMULAR DE ADOPŢIE

CONSILIUL LOCAL …………………………
Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân

DECLARAŢIE-ANGAJAMENT
nr. ……../………….

Subsemnatul(a) …………, domiciliat(ă) în ……….., str. …………. nr. …, bl. …, et. …, ap. ….., sc. ….., judeţul/sectorul …………., telefon ………, posesor/posesoare al/a BI/CI seria ……. nr. …………., eliberat(ă) de ………. la data de ……….., mă angajez să adopt câinele cu numărul de tatuaj ………….. adăpostit de Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân, în următoarele condiţii:
1. să respect normele de îngrijire şi hrănire a câinelui;
2. să prezint periodic câinele la medicul veterinar, în cazul în care se impune intervenţia acestuia sau pentru a fi vaccinat antirabic;
3. să anunţ Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân în cazul decesului sau al înstrăinării acestuia;
4. să nu abandonez câinele, iar în cazul în care nu îl mai doresc, să îl predau Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân;
5. să achit Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân taxa care reprezintă cheltuielile medicale şi de întreţinere aferente cazării câinelui.
Semnătura reprezentantului
Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân,
…………………………………………….
Data ……………………..
Semnătura adoptatorului,
……………………..

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/89831